Schrijftherapie

Schrijftherapie is een therapie in geschreven vorm, dat klinkt logisch. Vooral voor problematieken waar veel schuldgevoelens en schaamte bij komen kijken kan dit een goede manier zijn omdat de face tot face aanpak dan soms iets té moeilijke en confronterend kan zijn.

Schrijftherapie helpt de drempel te verlagen:

  • je hoeft niet per definitie iemand onder ogen te komen,
  • je hoeft er niet over te praten als je dat (nog) niet wil
  • toch helpt het je contact te maken met je innerlijke wereld.

Zoals bij alle therapieën, is schrijftherapie niet voor iedereen geschikt. Als het niet in jou zit om je gedachten te ordenen op papier, is een andere weg misschien meer aangewezen. Ook dan zijn er alternatieven voor wanneer praten moeilijk is, denken we maar aan creatieve therapieën zoals tekenen en schilderen. Er zijn verschillende wegen naar Rome. 😉

De Voordelen:

Schrijven is een vorm van creatieve therapie, het komt uit jezelf, dus je creëert iets uit jezelf. Alles wat je opschrijft, zit in jou en komt uit jou. Het kan wel zijn dat je je inspiratie elders haalt. Je hoorde iemand iets zeggen, je zag iets onderweg naar huis of je voelde iets in je lichaam. Dat kan een kleur zijn, de geur van koffie, of een liedje op de radio. Feit is dat dat ene dingetje, hoe banaal ook, jou ergens zo hard geraakt heeft, dat je erover wil gaan schrijven.  De leukste oefening die dit kan duidelijk maken, vind ik de eerste zin nemen uit een liedje, gedicht of roman en daar dan mee verder gaan. Bij voorkeur ken je deze tekst niet of niet zo goed zodat je je eigen creatieve geest volledig los kan laten gaan. Heel vaak zal je iets heel anders vertellen dat de oorspronkelijke schrijver. Als je deze oefeningen met andere mensen maakt, zal je ook zien dat je allemaal verschillende verhalen hebt. Dus ja, schrijftherapie is creatieve therapie.

Schrijven is ook veilig. Je spreekt de woorden niet uit, je schrijft ze neer. Niemand kan ze horen en niemand hoeft ze te kunnen lezen. Je vertrouwt je woorden toe aan het papier en in modernere uitvoering aan een document in de computer. Daardoor is schrijven een andere taal dan spreken, het is een veiligere taal. In het schrijven bestaan geen waarheid en geen leugens. Net zo goed kan alles gebeuren in de geschreven taal. Als ik wil schrijven over een blauw paard met paarse en rode stippen, kan en mag dat. Niemand zal mij zeggen dat ze niet bestaan: voor mij bestaat dat paard dan wel! Schrijven is niet goed of fout, het is niet op prestatie gericht en voor schrijftherapie heb je absoluut geen schrijftalent nodig. Je mag zelfs ongegeneerd DT-fouten maken!

Schrijftherapie biedt je de mogelijkheid om dieper in te gaan op de dingen die voor jou belangrijk zijn. Het nodigt je uit om na te denken, te voelen. Het geeft je de ruimte en de mogelijkheid om dit op je eigen manier te doen. Je hoeft geen stramien van een therapeut of de regeltjes van een therapie te volgen. Zoals eerder gezegd kan je immers je aandacht geven aan wat je wil. Wees gerust, zelfs wanneer je schrijft over een blauw paard met paarse en rode stippen, kan dit heel erg therapeutisch voor je zijn. Het zal sowieso ook iets over je zeggen. Dat ikzelf dit als voorbeeld neem, zegt wellicht ook iets over mij of toch zeker over mij op dit moment in deze ruimte op deze dag. De reden dat ik dit nu als voorbeeld genomen heb, is voor mij ook nog onbekend. Toch zou het kunnen dat ik dit al schrijvend te weten kan komen.

Een ander groot voordeel aan schrijftherapie is dat je letterlijk kan “afschrijven”. Soms helpt het gewoon om alles er even uit te gooien, om de dingen het papier toe te vertrouwen, zodat het eraf is en je weer verder kan! Dit is oké en voor velen zeer therapeutisch!

Voor schrijftherapie heb je in wezen geen therapeut nodig, je kan het op jezelf doen.
Denken we bijvoorbeeld aan een dagboek. Eigenlijk is dit heel vaak therapeutisch schrijven, toch zullen we dit zelden delen met iemand. Nu kan het voor sommigen wel aangewezen zijn dit onder begeleiding te doen. Daar zijn enkele redenen voor:

  • om net dat extra zetje in de rug te krijgen
  • angst om er aan te beginnen
  • iemand die je af en toe remt
  • Iemand die je om raad kan vragen
  • Iemand die schrijfopdrachten geeft
  • Die ene persoon aan wie je het voorlopig toch wil laten lezen
  • Iemand die ook respecteert dat je dat niet wil
  • Iemand die je ook kan opvangen wanneer het even te moeilijk wordt, het raakt immers vaak onderliggende gevoelens en gedachten. Soms kan dat heftig zijn.

In de geestelijke gezondheidszorg gebruikt men tegenwoordig vaak de term ‘herstel’, men zou kunnen zeggen dat dat helen is en dat men ook gelooft dat iedereen dat op zijn/haar manier kan. Schrijftherapie kan daarbij helpen.
Je schrijft namelijk letterlijk je eigen verhaal, je herleest en herschrijft het. In de loop van de tijd gaat jouw tekst steeds meer van jou zijn en ook meer als van jou aanvoelen. De tekst zal vertellen wat jij wil dat die vertelt. Je neemt de eigen regie over jouw verhaal, zelfs letterlijk.

Je bewijst jezelf hiermee een dienst: je neemt jezelf serieus, je geeft jezelf een (geschreven) stem, je zet het op papier.  Door te schrijven verwerk je ook, daarom zal je ook merken dat je je persoonlijk verhaal in het begin anders zal schrijven dan 10 jaar later.

Schrijven in de vorm van schrijftherapie doe je in eerste instantie voor jezelf. Toch zijn er wel meer boeken uitgebracht die een persoonlijk verhaal vertellen, heel vaak werden die verhalen in een eerste ruwe versie door en voor de persoon zelf neergeschreven omdat het hen hielp. Indien gewenst geef ik ook advies in je verhaal delen, want ook dat is niet altijd even gemakkelijk Voor velen blijkt het echter een noodzakelijke stap in herstel. Dit delen kan enkel aan enkele vrienden of familieleden zijn, maar soms wil men er ook een soort engagement mee aangaan en taboe doorbreken. Sommigen willen helemaal niets delen, dat is allemaal oké.
bv: Later wil ik mama worden – Sofie Van den Broeck